Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

 

Στην Κλινική Λευκός Σταυρός πραγματοποιούνται περισσότερες από 3000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις το χρόνο, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της χειρουργικής (ενδοκρινών αδένων, κηλών, γαστρεντερικού και παχέος εντέρου, παχυσαρκίας). Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται από ομάδα ικανότατων λαπαροσκόπων χειρουργών με μεγάλη εμπειρία και πολυετή εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ειδικά σχεδιασμένες αίθουσες λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα λαπαροσκοπικά εργαλεία και οθόνες υψηλής ευκρίνειας (high definition monitors), που είναι προσαρμοσμένες με ειδικούς βραχίονες στην οροφή της χειρουργικής αίθουσας και κινούνται ελεύθερα στο χώρο, εξασφαλίζοντας απόλυτη εργονομία και ιδανικές συνθήκες για τον χειρουργό και τον ασθενή (ΦΩΤΟ). Η καθαριότητα και οι συνθήκες αποστείρωσης ολοκληρώνονται με το υπερσύγχρονο σύστημα διαστρωμάτωσης της ροής του αέρα (laminar flow), το οποίο εξασφαλίζει την ελάττωση του μικροβιακού φορτίου στον αέρα που κυκλοφορεί στους χώρους του χειρουργείου, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα ποσοστά μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

Είναι η μέθοδος εκείνη της χειρουργικής που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων δια μέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα. Πρώτα η κοιλιά γεμίζεται με αδρανές αέριο (CO2), ώστε να φουσκώσει, να απωθηθούν τα κοιλιακά σπλάγχνα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία. Κατόπιν, μέσω μιάς μικρής οπής, ο χειρουργός εισάγει μία λεπτή κάμερα μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς, η οποία αναμεταδίδει την εικόνα, μεγεθυμένη κατά 16 φορές, σε μία οθόνη μέσα στο χειρουργείο. Η χειρουργική ομάδα είναι σε θέση με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να πραγματοποιήσει την επέμβαση παρακολουθώντας την εικόνα στην οθόνη. Με τον τρόπο αυτό οι κλασικές μεγάλες χειρουργικές τομές έχουν σχεδόν αντικατασταθεί πλήρως από πολύ μικρότερες οπές. Ως εκ τούτου, τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι κατά πολύ βελτιωμένα σε σχέση με την κλασική («ανοικτή») χειρουργική.

Στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική απαιτείται άριστη κατάρτιση του χειρουργού, αλλά και ολόκληρης της χειρουργικής ομάδας και του προσωπικού του χειρουργείου. Χρειάζεται άριστη γνώση των αρχών της κλασικής («ανοικτής») χειρουργικής, και των τεχνικών της λαπαροσκοπικής χειρουργικής καθώς επίσης και των λαπαροσκοπικών εργαλείων, τα οποία εξελίσσονται και βελτιώνονται διαρκώς.

Το χειρουργείο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύγχρονης τεχνολογίας λαπαροσκοπικά εργαλεία (οθόνες, αντλίες αερίου, κάμερες, κα), τα οποία θα πρέπει να ανανεώνονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς, αλλά και να συντηρούνται επιμελώς και σωστά.

Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια ευρείας εφαρμογής της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, σχεδόν όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά.

Επιγραμματικά αναφέρονται:

Επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής:
1. Χολοκυστεκτομή
2. Σκωληκοειδεκτομή
3. Επεμβάσεις Παχέος Εντέρου και Ορθού
4. Επεμβάσεις Στομάχου
5. Αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
6. Διαφραγματοκήλες
7. Επεμβάσεις Ήπατος, Σπληνός, Παγκρέατος
8. Επεμβάσεις Επινεφριδίων
9. Επεμβάσεις Παχυσαρκίας

Επεμβάσεις Γυναικολογίας:
1. Κύστεις ωοθηκών
2. Υστερεκτομή
3. Σαλπιγγοπλαστική
4. Επεμβάσεις Γυναικολογικής Ογκολογίας
5. Επεμβάσεις Ενδομητρίωσης

Επεμβάσεις Ουρολογίας:
1. Προστατεκτομή
2. Νεφρεκτομή
3. Πυελοπλαστική
4. Αφαίρεση λίθων

Kαθώς η τεχνολογία των οπτικών ινών και βίντεο εξελίσσεται για την αναπαραγωγή της εικόνας, αλλά και η αλματώδης πρόοδος στον τομέα των εξειδικευμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων, έχουν καταστήσει πλέον τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική σαν την πρώτη επιλογή στην προτίμηση χειρουργών και ασθενών.

Με βασικές προϋποθέσεις την άρτια τεχνική κατάρτιση της χειρουργικής ομάδας και τον σύγχρονο και ποιοτικό εξοπλισμό του χειρουργείου, οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να ολοκληρωθούν λαπαροσκοπικά. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, οι οποίες αφορούν κυρίως την πλήρωση της κοιλιάς με CO2 (π.χ ασθενείς με βαρειά χρόνια πνευμονοπάθεια). Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, ενώ δεν υπάρχει αντένδειξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου, στη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός αναγκάζεται να μετατρέψει την επέμβαση σε «ανοικτή», όταν κρίνει ότι δεν είναι εφικτή και ασφαλής η ολοκλήρωση της λαπαροσκοπικά. Οι συνηθέστερες αιτίες «μετατροπής» μίας λαπαροσκοπικής επέμβασης σε «ανοικτή» είναι οι συμφήσεις (ουλές μέσα στην κοιλιά από παλαιότερες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα τα σπλάγχνα να «κολλούν» μεταξύ τους και οι δομές να είναι δυσδιάκριτες), οι εκτεταμένες κακοήθειες και οι βαριές φλεγμονές. Με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί πλέον στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, τα ποσοστά μετατροπής μίας επέμβασης σε «ανοικτή» είναι συνήθως κάτω του 2%, αν και το ποσοστό αυτό κυμαίνεται αναλόγως της βαρύτητας της λαπαροσκοπικής επέμβασης.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Τεχνικής, έναντι της κλασικής χειρουργικής είναι:

1. Η μείωση του χειρουργικού τραύματος, με συνέπεια το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
2. Η μεγεθυμένη εικόνα και ο καλύτερος φωτισμός βοηθούν το χειρουργό να πραγματοποιήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το χειρουργείο με συνέπειες τη μικρότερη απώλεια αίματος και τον μικρότερο τραυματισμό των ιστών. Αυτό έχει σαν συνέπεια:

i. Την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς μέσα στο νοσοκομείο
ii. Την ελάττωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών τόσο από το τραύμα (διαπύηση, φλεγμονή), όσο και από το αναπνευστικό, αφού ο ασθενής κινητοποιείται ταχύτερα
iii. Την γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο
iv. Την ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες
v. Την δημιουργία λιγότερων συμφήσεων, αλλά και τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης

Γενική Χειρουργική

Online Ραντεβού

    ή καλέστε μας στο 210 72 56 978


    Καλέστε τώρα