Κολοπρωκτολογική Χειρουργική

Κολοπρωκτολογική Χειρουργική

 

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού είναι εξαιρετικά συχνές. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στο Δυτικό Κόσμο, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής αλλά και γενετικών παραγόντων. Η χειρουργική παραμένει η κύρια μέθοδος θεραπείας σε συνδυασμό με την χημειο-ακτινοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στις χειρουργικές τεχνικές ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η ανάγκη κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας).

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, που περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, συχνά προσβάλουν τις νεαρές ηλικίες. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πλέον αποτελεσματική, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος του χειρουργού είναι να αφαιρέσει το φλεγμονώδες τμήμα του εντέρου, αποφεύγοντας την ανάγκη κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας). Για τους περισσότερους ασθενείς κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως η εκκολπωμάτωση, ενδεχομένως να απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Στη σύγχρονη εποχή της χειρουργικής, το μεγαλύτερο μέρος των εξειδικευμένων επεμβάσεων του παχέος εντέρου και του ορθού μπορούν και πρέπει να εκτελούνται με τη λαπαροσκοπική (ή τη ρομποτική) μέθοδο, καθώς αυτή μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, τον χρόνο νοσηλείας του ασθενούς, επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης και βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα στους ασθενείς. Η αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για τις ανωτέρω παθήσεις είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, εφόσον αυτή εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ασχολείται επίσης και με την αντιμετώπιση λειτουργικών διαταραχών του παχέος εντέρου, όπως η πρόπτωση και η ακράτεια, καθώς και με παθήσεις του πρωκτού, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες, συρίγγια και αποστήματα.

Στην Κλινική Λευκός Σταυρός λειτουργεί ένα πλήρως οργανωμένο Τμήμα Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Ορθού και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής το οποίο σε συνεργασία με το Τμήμα Απεικονίσεων και το Τμήμα Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Ενδοσκοπήσεων μπορεί να δώσει λύσεις σε όλο το φάσμα των παθήσεων αυτών.

Γενική Χειρουργική

Online Ραντεβού

    ή καλέστε μας στο 210 72 56 978


    Καλέστε τώρα