παθήσεις - γενικά

συμπτώματα

  • Πόνος, οίδημα ή/και ευαισθησία στο μαστό
  • Ογκίδιο
  • Αλλαγές στο δέρμα του μαστού (π.χ. εξάνθημα)
  • Αλλαγές της θηλής
  • Ρύση θηλής
  • Πόνος στη θηλή ή εισολκή

διερεύνηση

λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού

Ο γιατρός εξετάζει το μαστό δίνοντας προσοχή στην περιοχή που ανευρίσκεται το ογκίδιο ή το σύμπτωμα και καταγράφει πλήρες ιατρικό ιστορικό το οποίο περιλαμβάνει προηγούμενα συμπτώματα/ενοχλήσεις από το μαστό, οικογενειακό ιστορικό, συστηματική λήψη φαρμάκων, πιθανούς παράγοντες κινδύνου, έξεις και συνήθειες.

απεικονιστικός έλεγχος

Η συχνότερη εξέταση που χρησιμοποιείται είναι η μαστογραφία και συμπληρωματικά ο υπέρηχος μαστού. Ο υπέρηχος μαστού είναι πολύ χρήσιμος στο να διακρίνει εάν ένα ογκίδιο είναι συμπαγές ή κυστικό. Η μαγνητική μαστογραφία μπορεί να προστεθεί εάν οι προηγούμενες απεικονιστικές μέθοδοι δεν δίνουν επαρκείς πληροφορίες.

κυτταρολογική εξέταση ρύσης θηλής

Εάν υπάρχει ρύση θηλής, λαμβάνεται δείγμα και διερευνάται για παρουσία αίματος ή άτυπων κυττάρων.

βιοψία

Κατά τη βιοψία γίνεται λήψη τμήματος ιστού και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση για να αποκλειστεί τυχόν κακοήθεια. Εάν ο γιατρός σας, ζητήσει να γίνει βιοψία δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υποψιάζεται καρκίνο, καθώς βιοψία διενεργείται και για τη διάγνωση καλοήθων παθήσεων του μαστού.

Οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί κάθε γυναίκα εξατομικεύονται και αποφασίζονται από το γιατρό της, ανάλογα με το πρόβλημα με το οποίο παρουσιάζεται. Αν και το άγχος της αναμονής των αποτελεσμάτων είναι μεγάλο, εντούτοις, πρέπει να γίνεται κατανοητό ότι μέχρι ο γιατρός να έχει το σύνολο των αποτελεσμάτων, δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη διάγνωση.