ο μαστός

Ο μαστός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης και προσωπικότητας κάθε γυναίκας. Από την ηλικία των 11 που αρχίζει να αναπτύσσεται έως την πλήρη πρώτη κύηση που φτάνει στην ωρίμανση του, αποτελεί στοιχείο θηλυκότητας, σεξουαλικότητας, μητρικής αγάπης, αλλά δυστυχώς μπορεί να αποτελέσει ένα στόχο σοβαρής νόσου, καθώς 1 στις 8 γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό της.

Είναι ενθαρρυντικό όμως το γεγονός, ότι με σωστή πρόληψη μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να είναι θεραπεύσιμος και να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

τα σημαντικά βήματα για την υγεία του μαστού

Layer 2

Οφείλουμε να είμαστε
σε συνεχή επαγρύπνηση

Η γυναίκα οφείλει να γνωρίζει τον μαστό της και να παρατηρεί αλλαγές στην υφή και το σχήμα του κατά τη διάρκεια καθημερινών συνηθειών ή κατά την αυτοεξέταση. Η διάγνωση και διερεύνηση οποιονδήποτε αλλαγών πρέπει να είναι άμεση και επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό και ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα

Δεν αμελούμε τις εξετάσεις
προληπτικού ελέγχου

Ετήσια ψηφιακή μαστογραφία, (από την ηλικία των 40 ετών άν δεν υπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου), υπέρηχος, κλινική εξέταση και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μαγνητική μαστογραφία και γενετικός έλεγχος, αποτελούν τα εφόδια της σύγχρονης ιατρικής για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

ο προληπτικός έλεγχος

Στόχος του προληπτικού ελέγχου είναι η ανίχνευση του καρκίνου όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού σε ποσοστό 25%.

Ο προληπτικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για όλες τις ασυμπτωματικές γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών σε ετήσια βάση, ενώ εκείνες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου ξεκινούν σε μικρότερη ηλικία.

ο προληπτικός έλεγχος σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει

25-40 ετών

– Επαγρύπνηση-αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση.
– Κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό κάθε 1-3 χρόνια, ενώ μετά τα 35 έτη μπορεί να προστεθεί και υπέρηχος μαστού.

> 40 ετών

– Επαγρύπνηση-αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση.
– Κλινική εξέταση ανά έτος.
– Ψηφιακή μαστογραφία ανά έτος και συμπληρωματικό υπερηχογράφημα εάν χρειαστεί.

Για να είναι πλήρης ο έλεγχος, η κλινική εξέταση (ψηλάφηση) είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει όγκους που διέφυγαν της απεικόνισης, είτε γιατί η σύσταση των μαστών δεν το επιτρέπει (πυκνοί μαστοί), είτε γιατί η θέση τους είναι δύσκολα προσβάσιμη από τη μαστογραφία, είτε γιατί η φύση της νόσου είναι ιδιαίτερη (νόσος Paget, λοβιακός καρκίνος κτλ), είτε γιατί διέφυγαν της προσοχής κατά την πρώτη ανάγνωση της απεικόνισης.