κληρονομικότητα

Τα γονίδια μας που φέρουν τον γενετικό κώδικα για το σώμα μας, εμπεριέχουν τις πληροφορίες που καθορίζουν όχι μόνο τα φυσικά μας χαρακτηριστικά αλλά και την προδιάθεση για κάποιες ασθένειες όπως πχ και ο καρκίνος. Αυτά τα γονίδια περνούν από τους γονείς στα παιδιά και εκείνα τα μεταφέρουν με τη σειρά τους στα δικά τους παιδιά.

Οι μεταλλάξεις (μεταβολές γενετικού κώδικα) των γονιδίων ενδέχεται κάποιες φορές να μεταφερθούν από έναν γονέα στο παιδί του και να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης κάποιων νόσων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Αν μία γυναίκα έχει άμεσους στενούς συγγενείς που έπασχαν με καρκίνο του μαστού, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και αν δεν έχει εντοπιστεί γνωστή μετάλλαξη στην οικογένεια.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι μαστού δεν σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή γονίδια και οικογενειακό ιστορικό. Μόλις το 5% με 10% των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο γενετικός έλεγχος

  • Όταν ένα συγγενικό μέλος της οικογένειας (πρώτου βαθμού), διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία κάτω των 45 ετών.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού σε συνδυασμό με έναν από τους ακόλουθους καρκίνους: καρκίνου ωοθηκών, καρκίνου ενδομητρίου, θυρεοειδούς, σαρκώματος, καρκίνου παγκρέατος, εγκεφάλου, στομάχου, λευχαιμίας.