Φύλο
Το γυναικείο φύλο αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Αν και οι άντρες μπορούν επίσης να νοσήσουν, εντούτοις η εμφάνιση της νόσου είναι πιο συχνή στις γυναίκες, καθώς τα κύτταρα του μαστού τους υπόκεινται συνεχώς σε μεταβολές λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη).
Ηλικία
Με την πάροδο της ηλικίας η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει σημαντικά. Στην ηλικία 30 έως 39 ετών η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα είναι 1 στις 228 γυναίκες. Στην ηλικία των 60 ετών αυτό μεταβάλλεται σε 1 στις 29 γυναίκες. Η ηλικία αποτελεί το δεύτερο σε σημαντικότητα παράγοντα κινδύνου.
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού
Η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη) ή πολλαπλών συγγενών 2ου βαθμού που νόσησαν από καρκίνο μαστού ή καρκίνο ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού σημαντικά.
Ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού
Εάν μια γυναίκα έχει νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού, τότε έχει αυξημένη πιθανότητα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, να νοσήσει στο μέλλον ξανά, είτε στον ίδιο είτε στον ετερόπλευρο μαστό.
Ακτινοβολία στην περιοχή του θώρακα
Προηγηθείσα ακτινοβολία στην περιοχή του θώρακα, σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Αυξημένη έκθεση σε οιστρογόνα
Πρώιμη εμμηναρχή (πριν την ηλικία των 12), καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά την ηλικία των 55), έκθεση σε οιστρογόνα στο περιβάλλον για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Κύηση και θηλασμός
Η κύηση και ο θηλασμός μειώνουν τον αριθμό των έμμηνων κύκλων στη ζωή μιας γυναίκας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού. Γυναίκες που δεν είχαν ποτέ τελειόμηνο κύηση ή η πρώτη τελειόμηνος κύηση ήταν μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.