επαγρύπνηση - αυτοεξέταση

Η επαγρύπνηση και η αυτοεξέταση του μαστού είναι η συνήθεια που συνιστάται πλέον από τους ειδικούς, ώστε η γυναίκα να αντιλαμβάνεται αλλαγές στον μαστό της και να απευθύνεται άμεσα στον ειδικό γιατρό.

Κάθε γυναίκα οφείλει να είναι εξοικειωμένη με την υφή και το σχήμα των μαστών της ώστε όταν ντύνεται, όταν κάνει μπάνιο, όταν γυμνάζεται, ακόμα και όταν ξεκουράζεται να μπορεί να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές.

Η επαγρύπνηση των μαστών επιβάλλεται να αποτελέσει δια βίου αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της.

Ωστόσο και η αυτοεξέταση, αν και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το άγχος και την ανησυχία της γυναίκας, πρέπει να είναι ενταγμένη στη ζωή της κάθε γυναίκας (ιδιαίτερα αυτής που αισθάνεται άνετα με αυτό), καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αν και η διάγνωση καρκίνων μικρού μεγέθους σε πρώιμο στάδιο επιτυγχάνεται κυρίως με τη συστηματική εξέταση των μαστών με τη μαστογραφία, η επαγρύπνηση και αυτοεξέταση των μαστών εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

πως γίνεται
η αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση συνιστάται να γίνεται μεταξύ 8ης-10ης μέρας μετά την έναρξη της περιόδου, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα η επίδραση των γυναικείων ορμονών των οιστρογόνων είναι μικρότερη στο μαστό, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ευαίσθητος και οζώδης. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται μια φορά κάθε μήνα, την ίδια ημέρα του κύκλου. Αν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, τότε επιλέγει να εξετάζει τον μαστό της την ίδια ημέρα κάθε μήνα.

  • Ξεκινάμε ξαπλώνοντας ανάσκελα καθώς αυτή η θέση διευκολύνει την ψηλάφηση.
  • Τοποθετούμε το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού (2ο,3ο & 4ο δάχτυλο) ψηλαφούμε το μαστό.
  • Κάνουμε κυκλικές κινήσεις και προσέχουμε να εξετάσουμε όλο τον μαστό.
  • Στη συνέχεια ασκούμε ελαφρά πίεση στη θηλή για να δούμε εάν υπάρχει εκροή υγρού.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στον άλλο μαστό.
  • Στη συνέχεια, σε όρθια θέση, στεκόμαστε μπροστά από έναν καθρέφτη.
  • Παρατηρούμε το σχήμα των μαστών, τη συμμετρία, αλλαγές στο δέρμα, τις θηλές και τη θηλαία άλω.
  • Επαναλαμβάνουμε σηκώνοντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι.
Image 2