Μια στις οκτώ γυναίκες
θα αναπτύξει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της

Mπορείτε να το προλάβετε !

Κάντε κάθε χρόνο μαστογραφία, την πιο σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Εξέταση οικονομικά προσιτή* για όλες τις γυναίκες!

* με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ με συμμετοχή 5 ευρώ

* διεξάγεται είτε ιδιωτικά είτε με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ με συμμετοχή 5 ευρώ

Μαστογραφία

Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού που πραγματοποιείται στον μαστογράφο και αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού. Οι τελευταίας γενιάς Ψηφιακοί Μαστογράφοι εξασφαλίζουν καλύτερη εικόνα και με ελάχιστη ακτινοβολία, καθιστούν δυνατή την ανίχνευση όγκων μεγέθους λίγων χιλιοστών (2-3 χρόνια πριν κάποια συμπτώματα γίνουν αντιληπτά από γυναίκα ή τον γιατρό της) αλλά και μικροαποτιτανώσεις, ένα εύρημα που πολλές φορές συνδέεται με αρχόμενο μη διηθητικό καρκίνο. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ίασης, καθώς και η πιθανότητα διατήρησης του μαστού.

Η κλινική ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό και σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο επιστημονικό της προσωπικό, διεξάγει Μαστογραφία υψηλής ευκρίνειας  με ελάχιστη ακτινοβολία με τον  κορυφαίο τεχνολογικά Ψηφιακό Μαστογράφο SELENIA DIMENSIONS (του αμερικάνικου οίκου HOLOGIG, πρωτοπόρος στο χώρο της ψηφιακής μαστογραφίας).

Ο Ψηφιακός Μαστογράφος SELENIA DIMENSIONS διαθέτει:

  • καλύτερη ποιότητα εικόνας.
  • δυνατότητα κίνησης-κλίσης του πιέστρου συμπίεσης, ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στη μορφολογία του μαστού και να παρέχει ομοιόμορφη συμπίεση του, βελτιώνοντας έτσι το αισθήμα πίεσης της εξεταζόμενης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ποιότητα εικόνας.

Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα χρησιμοποίησης των mammopads, των ειδικών «μαξιλαριών μαστογραφίας» που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη άνεση και μειώνουν σημαντικά το αίσθημα πόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η εξέταση

  • Η εξέταση διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή απεικόνιση, την αύξηση της ευαισθησίας της μεθόδου αλλά και για τη μείωση της χρησιμοποιούμενης δόσης ακτινοβολίας, να εφαρμοσθεί πίεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης και η εξεταζόμενη να νιώσει μία μικρή δυσφορία. Η λήψη κοινού παυσίπονου 1 ώρα πριν την εξέταση από γυναίκες που αναφέρουν έντονη δυσφορία-δυσανεξία σε προηγούμενη μαστογραφία, έχει αποδείξει ότι μειώνει την ευαισθησία και έτσι εξασφαλίζεται η ηρεμία και συνεργασία της εξεταζόμενης. Η χρήση επίσης των mammopads, βοηθάει στη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της πίεσης
  • Με την ψηφιακή μαστογραφία η πρόσληψη ακτινοβολίας είναι ελάχιστη και δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μαστογραφίας, ενώ το όφελος που έχει μια γυναίκα από την έγκαιρη διάγνωση είναι ανυπολόγιστο!

Πότε πρέπει να γίνεται

Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το οικογενειακό τους ιστορικό,
θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ανά τακτά διαστήματα.

Η πρώτη προληπτική μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στα  40 έτη, εκτός βέβαια αν υπάρχει:

  • βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό,
  • γνωστή μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
  • ιστορικό ακτινοθεραπείας στην περιοχή του θώρακα και του μεσοθωρακίου σε ηλικία<30 ετών,

οπότε ο έλεγχος γίνεται νωρίτερα και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Το όριο των 40 ετών καθορίζεται με βάση το γεγονός, ότι  σύμφωνα με μελέτες και στατιστικά στοιχεία, μετά από αυτήν την ηλικία ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται σημαντικά.

Συνεπώς, κάνοντας μαστογραφία κάθε χρόνο, μας δίνεται η δυνατότητα, αν στο εν τω μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να την εντοπίσουμε σε πολύ αρχικό στάδιο και συνεπώς να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σημαντικές επισημάνσεις

1Γυναίκες που ενδιάμεσα του ετήσιου ελέγχου τους εμφανίσουν: ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό τους, παρατηρήσουν αλλαγή στο μέγεθος και σχήμα του μαστού, δυσφορία και εκροή κιτρινόχρωμου ή αιματηρού υγρού από την θηλή, δεν θα πρέπει να καθησυχάζονται από τον αρνητικό προηγούμενο -εντός έτους έλεγχο τους (μαστογραφία ή υπερηχογράφημα), αλλά θα πρέπει να απευθύνονται ΑΜΕΣΑ στον κλινικό ιατρό τους.

2 Η Ψηφιακή Μαστογραφία σε συνδυασμό με την Κλινική Εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό, το Υπερηχογράφημα Μαστών και τη Μαγνητική Μαστογραφία, ιδιαίτερα σε νεότερες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, ανεβάζουν την ικανότητα για σωστή και έγκυρη διάγνωση στο 98-99%!

Κόστος εξέτασης

Εξέταση οικονομικά προσιτή για όλες τις γυναίκες!

Στον ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ η ψηφιακή μαστογραφία γίνεται προσιτή για όλες τις γυναίκες, καθώς διεξάγεται είτε ιδιωτικά είτε με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ με συμμετοχή 5 ευρώ.