Ενημέρωση

Μάθετε για την υγεία σας

Τα 3 βήματα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τα 3 βήματα πρόληψης
για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Κάθε χρόνο 500.000 γυναίκες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότερες από αυτές ζουν στις υπό ανάπτυξη χώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σχέση πρόληψης και εμφάνισης της νόσου. Όσες χώρες εφάρμοσαν ένα εθνικό πρόγραμμα πρόληψης, κατόρθωσαν να μειώσουν δραστικά την εμφάνιση αλλά και τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα καλά νέα είναι, ότι πρόκειται για μία ασθένεια που μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά, εφόσον οι γυναίκες εφαρμόσουν τα ακόλουθα βήματα πρόληψης:

Κάνε εμβόλιο HPV

Ο HPV (human papillomavirus- ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ο πιο συνηθισμένος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός και ο νούμερο ένα παράγοντας δημιουργίας άτυπων κυττάρων που ανιχνεύονται σε ένα ΠΑΠ τεστ. Πρέπει να τονιστεί όμως, ότι αρκετά στελέχη του ιού δεν είναι καρκινογόνα, ενώ όσα είναι, με την έγκαιρη διάγνωση τους αντιμετωπίζονται επιτυχώς.

Οι τύποι του ιού που δημιουργούν καρκινικές βλάβες πλήττουν :

  • Στις γυναίκες: κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο και την περιπρωκτική χώρα.
  • Στους άνδρες : τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και το στόμα.

Αν και η λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό HPV είναι εξαιρετικά συχνή, το εμβόλιο μπορεί να την προλάβει. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο δεν είναι θεραπευτικό, αλλά προληπτικού χαρακτήρα και καλύπτει εννιά τύπους του HPV, συμπεριλαμβανομένων των επτά που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση 81% του καρκίνου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός συστήνεται για άτομα 9-25 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους σχετικά με τον εμβολιασμό του παιδιού τους, καθώς καθίσταται πιο αποτελεσματικό σε νεαρά άτομα που δεν είναι σεξουαλικά δραστήρια.  Οι δε ενήλικες 27- 45 ετών, θα πρέπει να συζητήσουν κι αυτοί αντίστοιχα, το ενδεχόμενα οφέλη του εμβολιασμού τους με τον ειδικό ιατρό.

Η δοσολογία του εμβολίου είναι:

  • Τα παιδιά 9-14 ετών λαμβάνουν  δυο δόσεις
  • ενώ οι έφηβοι κ οι ενήλικες 15-45 ετών λαμβάνουν 3 δόσεις.

Κάνε τεστ ΠΑΠ και τεστ HPV

Ο ιός HPV και τα προκαρκινικά κύτταρα μπορούν να ανιχνευθούν με τα  τεστ προληπτικού ελέγχου, τεστ ΠΑΠ και HPV τεστ. Συνεπώς οφείλουμε να μην αμελούμε την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο για τη διεξαγωγή τους, η οποία διαρκεί ελάχιστο χρόνο, μπορεί όμως να σώσει τη ζωή μίας γυναίκας, αφού η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο των προκαρκινικών αλλαγών συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου.

Μην καπνίζεις

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πάντα βοηθητικό στο να πολεμήσει τις λοιμώξεις από τον ιό HPV, καθώς ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου αυξάνει σημαντικά όταν το σώμα δεν μπορεί να αμυνθεί επιτυχώς στον εισβολέα HPV.

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι περιορίζει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να εξολοθρεύσει τον HPV και κατά συνέπεια γίνεται ευάλωτο στην εμφάνιση καρκίνου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Ενημερώσου και πρόλαβέ τον.

ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ