Η Επέμβαση

Πρόκειται για μια σύγχρονη, λεπτού χειρισμού επεμβατική μέθοδο,  που εγγυάται  ελάχιστο τραυματισμό, για την αντιμετώπιση της πίεσης μιας νευρικής ρίζας από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). Με τη μέθοδο αυτή, ο χειρουργός  απομακρύνει μέσω μιας πολύ μικρής τομής, ένα μικρό τμήμα οστού και το δισκικό υλικό που πιέζει τη νευρική ρίζα. Να επισημάνουμε ότι απομακρύνεται συνήθως μόνο η μικρή ποσότητα του δίσκου που έχει φύγει από τη θέση του ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου μένει στη θέση του. Η μικροδισκεκτομή έχει συνήθως καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου που ακτινοβολεί στο πόδι (ριζίτιδα ή ισχιαλγία) και λιγότερο στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

Θεωρείται μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος για την άμεση ανακούφιση της ισχιαλγίας από δισκοκήλη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η μικροδισκεκτομή δεν αλλάζει τη μηχανική κατασκευή και στήριξη της σπονδυλικής στήλης, αφού αφήνει άθικτους σχεδόν όλους τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.

Οι Ενδείξεις

  • Ισχιαλγία για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
  • Μαγνητική τομογραφία ή άλλη εξέταση που που πιστοποιεί την ύπαρξη δισκοκήλης που εξηγεί τα συμπτώματα.
  • Η ισχιαλγία είναι το κύριο σύμπτωμα
  • Η συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, κορτιζόνη και φυσιοθεραπεία δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία), εξαιτίας της δισκοκήλης, αναμένεται συνήθως να βελτιωθεί εντός μεσοδιαστήματος των 6-12 εβδομάδων.

Όσο ο πόνος είναι ανεκτός και ο ασθενής λειτουργικός (δηλ. δεν παρουσιάζονται σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα με παραλύσεις), τότε δεν χρήζει χειρουργείου και θα πρέπει να αναμένει τα οφέλη της συντηρητικής αγωγής.

Αν όμως, παρά τη    συντηρητική αγωγή, η ισχιαλγία εντείνεται  σε τέτοιο βαθμό  ώστε ο ασθενής  να μη μπορεί να κοιμηθεί, να δουλέψει ή να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητές, τότε θα πρέπει να  επισπεύσει το χειρουργείο!

Απόλυτες ενδείξεις για άμεση χειρουργική επέμβαση

  • η προοδευτική νευρολογική σημειολογία με παράλυση κάποιου άκρου η
  • ιππουριδική συνδρομή με παράλυση της κύστης και του εντέρου μαζί με παράλυση των κάτω άκρων

Συμβουλή

Αν οι ενδείξεις που προαναφέραμε είναι έντονες και χρονολογούνται τουλάχιστον 3 μήνες, ενδέχεται ακόμη και η επέμβαση να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Συνεπώς, μην αργείτε, μην αμελείτε!

Συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο χειρουργό του τμήματος Σπονδυλικής Στήλης της κλινικής μας, για τη σωστή καθοδήγησή και θεραπεία.

Μετά την επέμβαση

Οι ασθενείς κινητοποιούνται και περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ενώ παίρνουν συνήθως εξιτήριο από τη κλινική την ίδια ή την επόμενη μέρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο δραστηριοτήτων πολύ γρήγορα.