Ενημέρωση

Μάθετε για την υγεία σας

Μάθετε για τους ιατρικούς όρους που ακούτε σχετικά με τον COVID-19 (κορωνοϊό)

Όροι όπως «επιδημία», «πανδημία», «καραντίνα», «περίοδος επώασης» χρησιμοποιούνται συνέχεια τελευταία στα νέα που ακούμε σχετικά με την έξαρση του COVID-19 (Κορωνοιού).

Παρακάτω μπορείτε να πληροφορηθείτε για το τί σημαίνουν αυτοί οι όροι:

Επιδημία

Πρόκειται για μία απότομη αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων της ασθένειας,  πάνω από το φυσιολογικό αριθμό που αναμένεται να πλήξει τον πληθυσμό μίας συγκεκριμένης περιοχής.

Πανδημία

Αυτός ο όρος αναφέρεται σε μία παγκόσμια επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ή και ηπείρους και επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Καραντίνα και Απομόνωση

Η μέθοδος της καραντίνας και της απομόνωσης προστατεύουν τον πληθυσμό από την έκθεση σε ανθρώπους που έχουν ή πιθανώς έχουν μεταδοτική ασθένεια.
Με απομόνωση διαχωρίζονται αυτοί που νοσούν από αυτούς που δεν νοσούν, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας.
Η καραντίνα περιορίζει τη μετακίνηση των ανθρώπων που τυχόν έχουν έρθει σε επαφή με μεταδοτική ασθένεια, αλλά δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα ελέγχονται και παρατηρούνται, συνήθως για μία προκαθορισμένη περίοδο, η γνωστή ως «περίοδο επώασης της νόσου», έτσι ώστε να παρατηρηθεί άμεσα κατά πόσον θα νοσήσουν.
Συνήθως, αν όσοι είναι σε καραντίνα δεν παρουσιάσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, τότε η καραντίνα σταματάει και τα άτομα επιτρέπεται να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η βασική διαφορά μεταξύ καραντίνας και απομόνωσης έγκειται στο κατά πόσο το άτομο θα παρουσιάσει συμπτώματα ή όχι.
Η καραντίνα εφαρμόζεται σε όσους έχουν εκτεθεί στην μεταδοτική ασθένεια αλλά παραμένουν ασυμπτωματικοί. Ενώ η απομόνωση εφαρμόζεται στα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Περίοδος Επώασης

Ο όρος αναφέρεται στον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ έκθεσης στη μεταδοτική ασθένεια και στην απαρχή εμφάνισης των συμπτωμάτων. Η περίοδος επώασης είναι συγκεκριμένη για κάθε ασθένεια. Μέχρι στιγμής, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει για τον COVID-19 (Kορωνοϊό), θεωρούμε ότι η περίοδος επώασης του είναι περίπου 14 ημέρες. Συνεπώς, αυτό και θέτουμε ως διάρκεια της καραντίνας.

Μην ξεχνάτε η γνώση είναι η καλύτερη άμυνα!
Ο φόβος και ο πανικός αποπροσανατολίζουν.
Η αδιαφορία θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Ας συμπεριφερθούμε όλοι με την απαραίτητη σύνεση και ψυχραιμία, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο την εξάπλωση του ιού και να μην την μετατρέψουμε από επιδημία σε πανδημία.