Ενημέρωση

Μάθετε για την υγεία σας Οι εξελίξεις της Κλινικής

Νέα Πρωτοποριακή Τεχνική: Λεμφαδένας Φρουρός

Νέα Πρωτοποριακή Τεχνική: Λεμφαδένας Φρουρός

Νέα Πρωτοποριακή Τεχνική στον ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ, φέρνει την επανάσταση στη Γυναικολογική Ογκολογία

Ανίχνευση Λεμφαδένα Φρουρού στις κακοήθειες της μήτρας

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και φέρνει την επανάσταση στη Γυναικολογική Ογκολογία, εφαρμόζοντας τη νέα Λαπαροσκοπική τεχνική ανίχνευσης του Λεμφαδένα Φρουρού στις κακοήθειες της μήτρας.

Η ανίχνευση αφορά τη μεταστατική διαδικασία στον Λεμφαδένα-Φρουρό και μας επιτρέπει να μην καταφύγουμε σε συστηματική λεμφαδενεκτομία, γεγονός που βελτιώνει την διεγχειρητική ασφάλεια και κατ’ επέκταση, την ποιότητα ζωής των γυναικών!

Πρόκειται για μία υψηλής εξειδίκευσης πρωτοποριακή τεχνική, η οποία  πραγματοποιείται στην κλινική μας, από την ειδικά εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα του Διευθυντή Λαπαροσκοπικής Γυναικολογίας, τους γυναικολόγους – χειρουργούς Γεώργιο Πιστοφίδη και Στυλιανό Κογεώργο.

Με τεράστια εμπειρία στις Λαπαροσκοπικές  Γυναικολογικές  επεμβάσεις, η χειρουργική  ομάδα του ΛΕΥΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ διεξάγει την  πιο προηγμένη και καινοτομική μέθοδο, για την καλύτερη  αντιμετώπιση του καρκίνου της μήτρας , μέσω ενός υψηλής τεχνολογίας μηχανήματος.

Ποιος είναι ο Λεμφαδένας - Φρουρός

  • Ο Λεμφαδένας – Φρουρός αποτελεί τον πρώτο λεμφαδενικό σταθμό κατά τη διάρκεια της λεμφογενούς μεταστατικής διασικασίας. Δηλαδή, τα καρκινικά κύτταρα που εισέρχονται στη λεμφική κυκλοφορία από την ανατομική θέση του πρωτοεμφανιζόμενου καρκίνου ανευρίσκονται με ακρίβεια στον ‘’πρώτο σταθμό’’ τον Λεμφαδένα Φρουρό. Στην περίπτωση που στον Λεμφαδένα Φρουρό δεν ανιχνευτούν καρκινικά κύτταρα, μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μεταστάσεων αποφεύγοντας παράλληλα τις ριζικές άσκοπες λεμφαδενεκτομίες και όλες τις συνοδές επιπλοκές.
  • Αναδρομικές και προοπτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού σε σύγκριση με τη συστηματική λεμφαδενοδεκτομία βελτιώνει τη συχνότητα ανίχνευσης των λεμφαδενικών μεταστάσεων, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου. Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο λεμφαδένας φρουρός εφαρμόζεται για όγκους μέχρι 2 cm σε μέγεθος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο σημαντική η ανίχνευσή του!

Ποια είναι η Τεχνική Ανίχνευσης

  • Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο μελάνωμα και στον καρκίνο του μαστού κι έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της μήτρας.
  • Η ανίχνευση του Λεμφαδένα Φρουρού, σε συνδυασμό με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (λαπαροσκόπηση), μας επιτρέπει να διαγνώσουμε με ακρίβεια την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων αποφεύγοντας τις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομίες οι οποίες συχνά συνοδεύονται από βαριές διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, λεμφοκήλες και λεμφοιδήματα).
  • Η τεχνική διενεργείται με τη βοήθεια ενός τελευταίας γενιάς μηχάνηματος. Το προηγμένο αυτό μηχάνημα, με την ιδιαίτερα υψηλής ευκρίνειας εικόνα, τα ειδικά οπτικά μέσα με λέιζερ, και τη  δυνατότητα έγχυσης φθοριζουσών ουσιών, όπως το πράσινο της ινδοκυανίνης  στον τράχηλο (με τέτοιο τρόπο ώστε να εισχωρήσει στα λεμφαγγεία του τραχήλου αλλά και του σώματος της μήτρας), δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό κατά τη διάρκεια του λαπαροσκοπικης επέμβασης, να αναγνωρίσει αν εμφανίζονται μεταστάσεις στους λεμφαδένες.
  • Είναι απαραίτητο να τονιστεί, ότι η συγκεκριμένη τεχνική πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από χειρουργούς με ειδική εκπαίδευση στην εφαρμογή της και  με τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα εκτελώντας με ακρίβεια όλη την διεγχειρητική διαδικασία.

Τα Πλεονεκτήματα

Το γεγονός ότι δεν καταφεύγουμε σε συστηματική λεμφαδενεκτομία σε ασθενείς με νεοπλασία του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας μας προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • μειώνουμε την μετεγχειρητική νοσηρότητα και τις επιπλοκές, όπως το λεμφοίδημα (οιδήματα στα κάτω άκρα), τις λεμφοκήλες (συλλογή λέμφου στο εσωτερικό της κοιλιάς) και τη δυσλειτουργία των πυελικών νεύρων.
  • Επίσης, η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παχύσαρκες ασθενείς, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου και στις οποίες η εκτέλεση συστηματικής ριζικής λεμφαδενεκτομής είναι τεχνικά πιο δύσκολη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όσον αφορά τα αρχικά στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου, οι προοπτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανίχνευση αρνητικού Λεμφαδένα Φρουρού για μετάσταση είναι ακριβής σε πάνω από το 99% των περιπτώσεων.

Συνεπώς, με την εφαρμογή της  πρωτοποριακής τεχνικής του Λεμφαδένα φρουρού, μπορούμε να:

  • συγκεντρώσουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εάν η νόσος έχει εξαπλωθεί.
  • και να μειώσουμε τη πιθανότητα των διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών και φυσικά τις ημέρες νοσηλείας.

Τμήμα Γυναικολογικής
Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής