Η πάθηση

Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι διαφορετικά από τα κατάγματα των άνω ή κάτω άκρων. Το κάταγμα ή η εξάρθρωση ενός σπονδύλου μπορεί να προκαλέσει την πίεση και βλάβη του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών από τεμάχια οστού.

Τα περισσότερα κατάγματα σπονδυλικής στήλης είναι αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων, πυροβολισμών ή αθλητικών κακώσεων.

Ο τραυματισμός μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή θλάση μυών και συνδέσμων μέχρι κατάγματα και εξαρθρώσεις σπονδύλων και παραλύσεις από βλάβη του νωτιαίου μυελού. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο, αδυναμία βάδισης ή αδυναμία κίνησης των άνω και κάτω άκρων (παράλυση).

Η θεραπεία

Mη-επεμβατική θεραπεία

Πρόκειται για μία συντηρητική αγωγή θεραπείας που περιλαμβάνει ακινητοποίηση με τη μορφή είτε του κλινοστατισμού (παραμονή στο κρεβάτι) είτε με τη μορφή εξειδικευμένων αρθρώσεων (εξειδικευμένοι κηδεμόνες που ακινητοποιούν τη σπονδυλική στήλη)

Επεμβατική θεραπεία

Η επεμβατική (χειρουργική) θεραπεία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απλή έγχυση οστικού τσιμέντου μέχρι πολύπλοκες σπονδυλοδεσίες με τη χρήση διαυχενικών βιδών και αντικατάσταση σπονδύλων.

Eλάχιστα επεμβατική μέθοδος

Η κυφοπλαστική είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολλούς ασθενείς σήμερα. Μπορεί να διενεργηθεί από έμπειρα χέρια σε ελάχιστα λεπτά. Παρουσιάζει μηδαμινές επιπλοκές επί σωστών ενδείξεων και δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε εύθραυστους, ηλικιωμένους ασθενείς να βρουν μια γρήγορη, ασφαλή και ανώδυνη λύση στο δύσκολο και επώδυνο πρόβλημα ενός σπονδυλικού κατάγματος.