Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο

Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο

 

Η Κολοπρωκτολογία είναι ο εξειδικευμένος τομέας της ιατρικής που ασχολείται με παθήσεις του παχέος εντέρου, του ορθού (το τελικό τμήμα του εντέρου πριν τον πρωκτό) και του πρωκτού.

Το Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο είναι ο εξειδικευμένος χώρος όπου διαγιγνώσκονται, αναλύονται και θεραπεύονται μία ομάδα παθήσεων, πολλές από τις οποίες οφείλονται στον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας. Τις περισσότερες φορές η προσέγγιση αυτών των παθήσεων και η δρομολόγηση της θεραπείας τους γίνεται από το πρώτο ραντεβού με τον εξειδικευμένο γιατρό.

Σπύρος Ανδρικόπουλος

Γενικός Χειρουργός

Πραγματοποιεί όλο το φάσμα των επεμβάσεων της Γενικής Χειρουργικής και εξειδικεύεται στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική μέθοδο.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι περισσότερες από τις παρακάτω παθήσεις χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως παθήσεις του 21ου αιώνα και του δυτικού τρόπου ζωής και ο λόγος είναι ότι σχετίζονται άμεσα με καθημερινά προβλήματα που απασχολούν όλους μας, όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση καφεϊνούχων σκευασμάτων, κ.α.

__Διαταραχές των συνηθειών του εντέρου (είτε δυσκοιλιότητα, είτε διαρροϊκές κενώσεις) με ή χωρίς συνοδούς κοιλιακούς πόνους.
__Εκκολπώματα
__Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτις)
__Ακράτεια
__Κακοήθειες ή πολύποδες του παχέος εντέρου και του ορθού
__Αιμορροϊδοπάθεια
__Ραγάδες του Πρωκτού
__Περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια
__Κονδυλώματα του πρωκτού

Τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο είναι:

__Απώλεια αίματος στην τουαλέτα (στο χαρτί ή στη λεκάνη)
__Πρωτοεμφανιζόμενη δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακοί πόνοι
__Απώλεια βλέννης ή πύου από το ορθό
__Έντονος πόνος, φαγούρα και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την κένωση
__Ακράτεια
__Ανεξήγητη αναιμία ή απώλεια βάρους

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να γίνει με κολπικό υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία και κολπική εξέταση, που στις διηθητικές μορφές είναι ίσως και η πιο αξιόπιστη. Οι πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι σπάνιες αρκεί η αντιμετώπιση της, εξ αρχής να είναι ριζική.

__Χειρουργοί εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού με μακρόχρονη μετεκπαίδευση σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους, κλασικές ή ελάχιστα επεμβατικές (λαπαροσκοπικές, μέθοδοι διορθικής μικροχειρουργικής)
__Γαστρεντερολόγοι – Ενδοσκόποι
__Εξειδικευμένοι Ογκολόγοι
__Παθολογοανατόμοι
__Γενετιστές
__Εξειδικευμένοι Νοσηλευτές
__Εξειδικευμένοι Υπερηχογραφιστές και __Ακτινοδιαγνώστες
__Διατροφολόγοι

__Συμβουλευτική επί των παθήσεων του πρωκτού. Συστάσεις που αφορούν στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τον τρόπο που επισκέπτεστε την τουαλέτα.
__Συντηρητική και φαρμακευτική θεραπεία ραγάδων και αιμορροΐδων.
__Δυνατότητα επί τόπου αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας με μεθόδους που εφαρμόζονται στο εξωτερικό ιατρείο (π.χ ελαστική περίδεση).
__Ανάλυση και συζήτηση για όλες τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Προσαρμογή των θεραπευτικών μεθόδων στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
__Συμβουλές πρόληψης και ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.
__Ενδοσκοπικός έλεγχος (εξέταση με ειδική κάμερα) του παχέος εντέρου και δυνατότητα ενδοσκοπικής αφαίρεσης προκαρκινικών πολυπόδων.
__Χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων (φλεγμονώδεις παθήσεις, κακοήθειες) από εξειδικευμένους χειρουργούς σε υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας (λαπαροσκοπικά).
__Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με laser.
__Αντιμετώπιση όλων των μορφών κηλών των κοιλιακών τοιχωμάτων (βουβωνοκήλες, κοιλιοκήλες, μετεγχειρητικές κήλες) με τις σύγχρονες λαπαροσκοπικές μεθόδους και τη χρήση ειδικών εμφυτευμάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας με τον εξειδικευμένο γιατρό θα συζητήσετε το πρόβλημά σας και τα συμπτώματα που σας απασχολούν, το οικογενειακό σας ιστορικό και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

__Επισκόπηση και ψηλάφηση της κοιλιάς
__Επισκόπηση και δακτυλική εξέταση του πρωκτού
__Ενδοσκόπηση με μία μικρή, ειδική μεγεθυντική κάμερα του εσωτερικού του εντέρου. Αυτή η εξέταση είναι ανώδυνη και γίνεται με απόλυτη ασφάλεια στο ιατρείο, ώστε τελειώνοντας τη συνάντησή σας με το γιατρό να έχετε λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματά σας.

Μετά την κλινική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία άμεση θεραπευτική παρέμβαση σε περίπτωση αιμορροϊδοπάθειας (ελαστική περίδεση), η οποία πραγματοποιείται ανώδυνα στο ιατρείο. Εφ’ όσον ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεστε περεταίρω έλεγχο θα σας παραπέμψει για άλλες εξετάσεις που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες (όπως π.χ ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος του εντέρου – κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση, εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις).

Στο τέλος της επίσκεψής σας θα συζητήσετε όλες τις ενδεχόμενες συντηρητικές και φαρμακευτικές θεραπείες στο πρόβλημά σας, θα λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινότητά σας ώστε να βοηθηθείτε, καθώς και εξειδικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Αν η διάγνωση ή η λύση του προβλήματος είναι πιο πολύπλοκη, ο γιατρός θα αναλάβει να σας κατευθύνει και να δρομολογήσει τις κατάλληλες εξετάσεις ή συμβουλές από άλλους εξειδικευμένους συνεργάτες του Τμήματος. Εφ’ όσον απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός σας, θα συζητήσετε αναλυτικά όλες τις δυνατότητες και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης.

Ο σκοπός μας είναι στο τέλος του ραντεβού σας να έχετε λύσει όλες σας τις απορίες και ανησυχίες και να έχετε λάβει έγκυρες και υπεύθυνες συμβουλές για τη λύση του προβλήματός σας.

Online Ραντεβού

    ή καλέστε μας στο 210 72 56 978