Βαριατρική & Μεταβολική Χειρουργική

Τμήμα Βαριατρικής & Μεταβολικής Χειρουργικής

 

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα σημαντικής παχυσαρκίας. Περίπου το 35% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και περίπου 11% αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλινικά σημαντικής παχυσαρκίας.

Το τμήμα Βαριατρικής & Μεταβολικής Χειρουργικής έρχεται να δώσει αξιόπιστες, αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις, στην αιχμή της τεχνολογίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης της παχυσαρκίας ορίζεται από τον ακόλουθο στατιστικό δείκτη ΔΜΣ = Βάρος / Ύψος2

Ανάλογα με το αποτέλεσμα οι άνθρωποι κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες

Δείκτης Μάζας Σώματος και παχυσαρκία
Βάρος / Ύψος2 Χαρακτηρισμός
< 19 Ελλειποβαρής
19-25 Φυσιολογικό βάρος
25-30 Υπέρβαρος
30-35 Παχύσαρκος
35-40 Σοβαρή παχυσαρκία
40-50 Νοσογόνος παχυσαρκία
> 50 Υπερνοσογόνος (κακοήθης) παχυσαρκία

Το αίτιο της αύξησης βάρους είναι το ονομαζόμενο «μεταβολικό σύνδρομο ή αντίσταση στην ινσουλίνη», το οποίο χαρακτηρίζεται από λιπώδη διήθηση ήπατος, αυξημένη ινσουλίνη και ασταθές σάκχαρο. Τα κιλά είναι το αποτέλεσμα του μεταβολικού συνδρόμου. Γι αυτό και οι επιστήμονες έχουν ονομάσει τις επεμβάσεις απώλειας βάρους ως επεμβάσεις βαριατρικής & μεταβολικής χειρουργικής.

Πως όμως προκύπτει το μεταβολικό σύνδρομο;

Η αποσταθεροποίηση του μεταβολισμού προκύπτει μετά από κάποια χρονική περίοδο κακής ποιοτικά διατροφής, όπου γίνεται υπερκατανάλωση πολλών λιπαρών ουσιών (υδατάνθρακες, γλυκά, αλκοόλ). Έτσι, δημιουργείται λίπος στο συκώτι (λιπώδη διήθηση ήπατος). Γεγονός που έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

 • Η ινσουλίνη από το πάγκρεας δε μπορεί να διηθήσει στο ήπαρ και εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα για να τα καταφέρει
 • Το σάκχαρο γίνεται ασταθές και προκαλούνται συνεχείς υπογλυκαιμίες. Όσοι πάσχουν από «μεταβολικό σύνδρομο» επιθυμούν συχνά γλυκά και υδατάνθρακες (μακαρόνια, ψωμιά, πίτες)
 • Αναστέλλεται η λιπόλυση, οπότε δεν μπορούν να αδυνατίσουν. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους περίπου 15% ανά 5ετία, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες.

Η παχυσαρκία αποτελεί μία χρόνια πολυπαραγοντική νόσο που εξελίσσεται, μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου 15-20 χρόνια κατά μέσο όρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλήθος νοσήματα συνδέονται με το αυξημένο βάρος και λίπος. Πιο συγκεκριμένα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η υπνική άπνοια, η λιπώδης διήθηση ήπατος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, πολλά γυναικολογικά προβλήματα (όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες), ορθοπαιδικά προβλήματα, κάποιες μορφές καρκίνου και η κατάθλιψη σχετίζονται άμεσα με το ενδοσπλαχνικό λίπος και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Οι δυνατότητες που παρέχει η Βαριατρική & Μεταβολική Χειρουργική είναι πολλές και καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών:

 • Γαστρικός Δακτύλιος και Θολοπλαστική Στομάχου για ελαφρά παχυσαρκία
 • Πτύχωση 3 στρωμάτων και νέο Γαστρικό Μανίκι (new Sleeve) για όλο το φάσμα της παχυσαρκίας
 • Mini Γαστρικό By Pass για υπερνοσογόνο παχυσαρκία

Όλα είναι χειρουργεία που έχουν τη θέση τους στη Βαριατρική Χειρουργική και ο βαριατρικός χειρουργός οφείλει να ξέρει να τα εφαρμόζει ανάλογα. Γιατί δεν υπάρχει τέλειο χειρουργείο, αλλά το τέλειο χειρουργείο στον κατάλληλο ασθενή.

Για να πετύχει κάθε βαριατρική & μεταβολική επέμβαση απαιτούνται δύο παράγοντες. Πρώτον, να επιλεγεί το κατάλληλο χειρουργείο. Δεύτερον, να υπάρχει μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η ομάδα μας παρέχει προεγχειρητικά όλη την απαραίτητη ενημέρωση για την επιλογή της κατάλληλης επέμβασης. Ενώ, μετά την επέμβαση πραγματοποιούνται τακτικά ιατρεία για την παρακολούθηση και την καθοδήγηση των χειρουργημένων.

Σύγχρονες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, επιβεβαιώνουν ότι μετά από κάποια βαριατρική επέμβαση όσοι παρακολουθούνται στενά χάνουν τον πρώτο χρόνο το 80-100% του πλεονάζοντος βάρους. Αντίθετα, όσοι δεν παρακολουθούνται χάνουν το 45-50% του πλεονάζοντος βάρους.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF) καλεί όλους να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη μάστιγα της παχυσαρκίας, που φαίνεται να παίρνει γιγάντιες διαστάσεις.

 • 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα υποφέρουν από την παχυσαρκία μέχρι το 2025
 • 600 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το ετήσιο ιατρικό κόστος για την αντιμετώπιση των συνεπειών παχυσαρκίας, όπως: Διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, Νέοι τύποι καρκίνου, ηπατική νόσος, κατάθλιψη (2014)
 • 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια προβλέπεται ότι θα είναι ο ετήσιος παγκόσμιος ιατρικός λογαριασμός για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας (2025)

Τα στατιστικά αύξησης της παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι πραγματικά θλιβερά: Πάνω από 480.000 παχύσαρκα παιδιά μέχρι το 2025 (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παχυσαρκίας Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής)

Η παιδική παχυσαρκία και η παχυσαρκία στους εφήβους έχει αναχθεί σε ένα σημαντικό θέμα της σύγχρονης κοινωνίας. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι άπειρες επιλογές junk food και η καθιστική ζωή έχουν αυξήσει τα ποσοστά αυξημένου σωματικού βάρους σε παιδιά και εφήβους. Οι αριθμοί μιλούν πλέον από μόνοι τους και απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας, αφού σύμφωνα με μελέτη πανεπιστημίου της Σουηδίας, οι νέοι με αυξημένο Δείκτη Μάζα Σώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την ενήλικη ζωή τους. Αξίζει λοιπόν -και οφείλει να δοθεί- παραπάνω προσοχή στην διατροφή καθώς και την σωματική άσκηση των παιδιών, η οποία θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή στο μέλλον!

Τα νούμερα είναι τραγικά και πρέπει να μας προβληματίσουν. Η παχυσαρκία γερνάει τον οργανισμό και καταστρέφει την υγεία ακόμα και πολύ νέων ατόμων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Καλέστε τώρα για Ραντεβού

2107256978

Online Ραντεβού

  ή καλέστε μας στο 210 72 56 978


  Call Now ButtonΚαλέστε τώρα