Ενημέρωση

Μάθετε για την υγεία σας

Έξι βήματα για καλύτερο ύπνο

Ο ύπνος αποτελεί βασικό θεμέλιο και προϋπόθεση για τη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε με επιτυχία στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει δραματικά το μυαλό και το σώμα μας. Μπορεί να αποτελέσει την αιτία κακής διάθεσης, ακόμη και κατάθλιψης, πηγή επιθετικότητας και να επηρεάσει τις βασικές μας καθημερινές δραστηριότητες και διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και να διαταράξουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Το άγχος που πηγάζει από τη δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, κάποια αναπάντεχα γεγονότα, δυσάρεστες ειδήσεις, η ένταση στην προσωπική ζωή.

Δυστυχώς είναι αδύνατον να καταφέρει κάποιος να ελέγξει όλους αυτούς τους παράγοντες, όμως μπορεί να υιοθετήσει κάποιες μεθόδους και συνήθειες που ενδεχομένως  θα τον βοηθήσουν.

1. Υιοθετήστε συγκεκριμένο πρόγραμμα

Προσπαθήστε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα με μόνο μικρές εξαιρέσεις. Το να είστε συνεπείς, βοηθάει το σώμα σας να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο κύκλο ύπνου που θα τείνει να επαναλαμβάνεται καθημερινά, πρόκειται για το λεγόμενο «βιολογικό μας ρολόι».

2. Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε πριν κοιμηθείτε

Μην πέφτετε για ύπνο πεινασμένοι ή με υπερβολικό φαγητό στο στομάχι σας. Συγκεκριμένα, αποφύγετε βαριά και μεγάλα γεύματα 2 ώρες πριν κοιμηθείτε. Η δυσφορία που μπορεί να νιώσετε θα δυσκολέψει τη διαδικασία ύπνου. Προσοχή στη νικοτίνη, καφεΐνη και αλκοόλ.
Οι διεγερτικές παρενέργειες τους μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή άστατο ύπνο.

3. Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον

Δημιουργήστε ένα υπνοδωμάτιο ιδανικό για ύπνο. Δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η έκθεση στο φως μπορεί να δυσχεράνει τον ύπνο σας. Αποφύγετε την εκτεταμένη έκθεση σε οθόνες υπολογιστών και κινητών ακριβώς πριν τον ύπνο. Δραστηριότητες όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή κάποια τεχνική ηρεμίας όπως γιόγκα ή ήπιες διατάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν πριν ξαπλώσετε.

4. Περιορίστε τον ύπνο μέσα στην ημέρα.

Αν θεωρείτε απαραίτητο να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα, περιορίστε το στα 30 λεπτά.
Με εξαίρεση φυσικά τις περιπτώσεις νυχτερινής εργασίας όπου κρίνεται απαραίτητο ο οργανισμός να επανορθώσει τον χαμένο ύπνο.

5. Βάλτε φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. Καλό θα είναι όμως να μην αθλείστε κοντά στην ώρα που θα κοιμηθείτε.

6. Διαχείριση σκέψεων

Ίσως και το πιο δύσκολο πράγμα που καλείστε να κάνετε! Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από υποχρεώσεις, έννοιες, προβλήματα και ανησυχίες. Όλα αυτά μας προκαλούν άγχος και δυσφορία. Είναι σημαντικό να θέτουμε το όριο που μπορεί να μας απασχολούν όλα αυτά ώστε να μην παρεμβαίνουν την ώρα του ύπνου.

  • Ίσως πριν κοιμηθούμε το να καταγράψουμε τις αυριανές υποχρεώσεις και να τις οργανώσουμε στο μυαλό μας, να μας βοηθήσει να ηρεμίσουμε γνωρίζοντας ότι, αν μη τι άλλο, τα έχουμε όλα υπό έλεγχο.
  • Μια όμορφη σκέψη, πλάνα για διακοπές, ένα ωραίο τραγούδι, ένα χαλαρωτικό βιβλίο πάντα βοηθούν στο να τελειώσουμε την ημέρα μας πιο ευχάριστα και με ηρεμία. Μην ξεχνάμε ότι πάντα ξημερώνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα μέρα.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε περάσει  μια άυπνη και βασανιστική νύχτα. Αν όλες οι παραπάνω τεχνικές δεν βελτιώνουν καθόλου το πρόβλημα σας, τότε ίσως θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών ιατρών. Ο ύπνος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ημέρας μας και η απουσία του μπορεί να διαταράξει την υγεία και τη ζωή μας. Οφείλουμε να τον προσέξουμε.

Call Now ButtonΚαλέστε τώρα